HomeDom i WnętrzeWysokiej jakości noże niezbędne w kuchni profesjonalisty i amatora

Wysokiej jakości noże niezbędne w kuchni profesjonalisty i amatora

Wysokiej jakości noże niezbędne w kuchni profesjonalisty i amatora

Braki w kuchennym wyposażeniu pozbawiają nas całej przyjemności płynącej z gotowania. Aby codzienna praca w kuchni była wygodna i bezpieczna, warto bliżej przyjrzeć się swoim nożom. Może warto wymienić stępione noże niskiej jakości na solidny komplet wykonany z wysokogatunkowej stali nierdzewnej? Sprawdź nasze rady i wybierz noże idealne!

Jakie noże wybrać?

Wysokiej klasy noże dobrej marki mogą z powodzeniem służyć w kuchni naprawdę długo. Na co należy zwrócić baczną uwagę podczas wizyty w sklepie? Pierwszym kryterium mającym wpływ na jakość noży, jest ich budulec. W kuchennym środowisku najlepiej radzą sobie narzędzia z wykuwanej stali z chromem, molibdenem lub wanadem. Ważne, aby ostrze noża było twarde, ale jednocześnie dość elastyczne, aby nie niszczało pod wpływem nacisku lub płynnej zmiany kąta nachylenia podczas krojenia. Wybór optymalnego ostrza ułatwia skala Rockwella określająca twardość metalu. Największą wygodę i precyzję krojenia zapewniają modele określone wartością 52-56 HRC. Zwróć uwagę również na rękojeść – ważne, aby rączka pokryta była antypoślizgowym materiałem, który będzie pewnie siedział w nawet w mokrej dłoni.
Zestaw noży możesz skompletować samodzielnie lub skorzystać z gotowych zestawów. W dobrych sklepach z akcesoriami kuchennymi znajdziesz pojedyncze noże o zróżnicowanej specyfice lub całe zestawy. W skład kompletu przeważnie wchodzą noże uniwersalne, do obierania, szefa kuchni, do chleba oraz filetowania.

Doskonały prezent na nowe mieszkanie!

Zastanawiasz się, jaki prezent na nowe mieszkanie przypadnie do gustu bliskiej osobie? Postaw na uniwersalne i praktyczne rozwiązanie! Możesz mieć pewność, że komplet solidnych noży w eleganckim bloku będzie strzałem w dziesiątkę.

Marcelina@mastermedia.info.pl