Przygotowanie smacznego o wartościowego posiłku wcale nie musi zajmować wiele czasu. Dzięki odpowiedniemu wyposażeniu kuchni i wybraniu wysokiej jakości składników, każdego dnia możemy raczyć naszych bliskich wyjątkowymi potrawami.
Co warto mieć w kuchni?
Podstawą przygotowywania smacznych i zdrowych posiłków są oczywiście wartościowe produkty spożywcze. Aby je jednak przygotować w odpowiedni sposób konieczne okażą się także nowoczesna garnki i patelnie. Współcześnie najchętniej kupowanymi są stalowe garnki, które odznaczają się wysoką odpornością na uszkodzenia, ścieranie, korozję. Garnki takie dostępne są w rozbudowanych kompletach, składających się z kilku lub kilkunastu elementów. W ten sposób możliwe jest dopasowanie danej kolekcji do własnych potrzeb. Stalowe garnki posiadają wielowarstwowe dno, dodatkowo uzupełnia się je o lejki, cedzaki oraz wewnętrzne miarki do odmierzania płynów. W przypadku patelni warto stawiać na te, których dno wyściełane jest powłoką ceramiczną – ten rodzaj zabezpieczenia sprawia, że znacząco maleje ryzyko przypalania potraw smażonych. Dodatkowo powłoki pozwalają na smażenie na minimalnej ilości tłuszczu.
Szybkie i proste dania kuchni polskiej
Jak w krótkim czasie wykreować smaczny i wartościowy obiad? Okazuje się, że nie jest to trudne. Dania takie jak kartacze z mięsem wymagają minimum nakładu czas, smakują wybornie. Nie trzeba tu również niezwykłych składników – kartacze składają się z ziemniaków, mąki oraz mięsa z dodatkami. Wśród prostych i szybkich dań wymienić warto naleśniki, które mogą być podawane na wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Prostym i szybkim daniem okażą się również placki ziemniaczane podane z sosem pieczarkowym czy klasyczne kopytka z masłem i cukrem – danie to uwielbiają przede wszystkim dzieci!