HomeCiekaweSuszenie warzyw i ich przechowywanie

Suszenie warzyw i ich przechowywanie

Suszenie warzyw i ich przechowywanie

W zimowym okresie często zastanawiamy się, w jaki sposób zapewnić naszym organizmom wartości odżywcze. Latem mamy łatwiejszy dostęp do warzyw i owoców, które dostarczają nam niezbędnych składników odżywczych. Niektórzy mają możliwość we własnym ogródku hodować te dary natury. Nie każdy ma świadomość, że istnieją sposoby, aby również zimą mieć je pod ręką.

Mrożenie kontra suszenie

Najbardziej popularną formą przechowywania produktów jest ich mrożenie. W sklepach mamy dostępne gotowe mrożonki, które są dostępne przez cały rok. Nie wszystko jednak możemy mrozić w tej samej temperaturze, mięso może potrzebować nawet -24 stopni, aby nie wystąpiło ryzyko zatrucia.

Mrożenie warzyw i owoców, nie wymaga tak niskich temperatur, ale po kilku miesiącach przechowywania w zamrażalce, nie mamy pewności, czy będą nadawały się do spożycia. Inaczej jest w przypadku suszenia warzyw i owoców.

Suszenie sposobem na zachowanie wartości odżywczych

2 najważniejsze korzyści, płynące z suszenia:

– Zachowanie witamin i minerałów przez długi okres.

– Brak możliwości rozwoju dla grzybów i innych bakterii.

2 sposoby suszenia

Suszenie może się oczywiście odbywać w warunkach domowych lub na świeżym powietrzu. Czego potrzebujemy i jak się przygotować?

– Warte przemyślenia jest rozważenie pomysłu o suszarce do warzyw i owoców. Jest to niewielkie urządzenie podłączane do prądu. Po rozdrobnieniu na małe kawałki układamy na niej warzywa, podłączamy i po kilku godzinach mamy gotowe suszone warzywa.

– Jeśli mamy trochę miejsca na tarasie lub mamy możliwość na świeżym powietrzu rozstawić stół, możemy poukładać na nim rozdrobnione warzywa. Wcześniej na stół dobrze jest położyć czysty papier. Później w ten papier będziemy mogli zawinąć nasze suszone warzywa.

Przechowywanie

2 ważne sprawy, jeśli chodzi o przechowywanie:

– Gotowy susz dobrze jest przechowywać w papierowych torebkach. Ułatwi to nam późniejsze korzystanie z nich. Ususzona w ten sposób pietruszka lub marchewka, nada wyjątkowy aromat potrawom, które będziemy przygotowywać.

– Warto sobie napisać datę suszenia, żebyśmy mogli w rozsądnym czasie je zużyć. Choć termin przydatności do spożycia suszonych warzyw jest naprawdę długi, nie warto trzymać ich zbyt długo.

Artykuł powstał we współpracy z Suszarniczą Spółką Ogrodnik S.A.

Marcelina@mastermedia.info.pl

No Comments

Leave A Comment