HomeCiekawePrzepis na barszcz czerwony jak u babci

Przepis na barszcz czerwony jak u babci

Przepis na barszcz czerwony jak u babci

Barszcz czerwony stanowi jedną z najpopularniejszych zup podawanych na wigilijnym stole. Zdeklasował on tradycyjną zupę grzybową, czy rzadziej podawaną słodką zupę piernikową. Samo jego przygotowanie przypomina smak świąt, dlatego też jest on tak często wybierany przez panie domu na wieczerzę wigilijną.

PRZEPIS, KTÓRY ZACHWYCI KAŻDE PODNIEBIENIE

Barszcz stanowi zazwyczaj zupę postną, dlatego przygotowuje się ją na wywarze bezmięsnym. Jednak podając barszcz w dni powszednie można zdecydować się na bulion, którego składnikiem było mięso.
Gotowanie barszczu, warto rozpocząć od przygotowania wywaru na bazie włoszczyzny (pietruszka, por, seler, marchew), oraz grzybów (mogą być zarówno świeże, jak i suszone). W tym samym czasie niech wcześniej obrane i pokrojone buraki nabierają miękkości podczas gotowania w innym naczyniu. Kolejny etap stanowi połączenie buraków, oraz bulionu. Czas gotowanie obydwu składników nie powinien przekroczyć 10-15 minut. Przed samym zakończeniem warto dodać kilka przypraw takich jak ziele angielskie, liść laurowy, czy oregano i tymianek.

BABCINY SMAK W TWOIM WYKONANIU

O smaku barszczu nie świadczy jednak jego kolor, a uzyskana kwaśność. Dawniej podczas gotowania wykorzystywany był domowy zakwas buraczany. Aktualnie panie domu stosują koncentrat barszczu czerwonego. Jest to świetny odpowiednik domowej kiszonki, który sprawi, że przygotowana przez nas zupa zachwyci każdego. Odpowiednio dobrane składniki takie jak ocet, zioła, przyprawy i esencja buraczana zamknięte w kartonie, lub butelce stanowią najlepszy sposób na uzyskanie pożądanego przez nas barszczu.
Koncentrat barszczu czerwonego otrzymać można w prawie każdym sklepie. Jednak podczas zakupu warto zwrócić uwagę na jego skład. Występowanie glutaminianu sodu, czyli wzmacniacza smaku powinno od razu dyskwalifikować dany produkt z naszej listy zakupowej. Jak wcześniej zostało wspomniane koncentrat barszczu powinien zawierać jedynie naturalne składniki, a nie chemiczne substancje uzależniające.

NOWOCZESNA ODSŁONA BARSZCZU

Przez wieku barszcz podawany był w czystej formie. Zmiany gospodarcze sprawiły, że aktualnie panie domu mogą pozwolić sobie na żonglowanie dostępnymi dodatkami.
Barszcz najczęściej podajemy z uszkami i pierogami z kapustą i grzybami, które dostępne są na wigilijnym stole. Zwolennicy zabaw karnawałowych na pewno zachwycają się połączeniem barszczu i krokietów. Na codzienny obiad, warto przygotować do barszczu ziemniaki, oraz jajko na twardo. Ten sposób podawania jest bardzo charakterystyczny dla naszych wschodnich sąsiadów.
Koncentrat barszczu czerwonego kupisz na sklep.vitapol.pl

Marcelina@mastermedia.info.pl

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.