HomeCiekaweBarszcz czerwony – zdrowy od wieków

Barszcz czerwony – zdrowy od wieków

Barszcz czerwony – zdrowy od wieków

Wiedza o tym, że spożywanie potraw fermentowanych przez bakterie kwasu mlekowego, jak kapusta czy ogórki kiszone, albo barszcz z dodatkiem zakwasu, obecna jest w kulturze Europy Środkowej i Wschodniej od dawna. Zdobyta została na podstawie obserwacji, a obecnie potwierdzają ją szczegółowe badania naukowe. Dlaczego warto sięgnąć po barszcz?

Barszcz – tradycyjne lekarstwo

By zrobić barszcz z buraków współcześnie, najczęściej sięgamy po koncentrat barszczu czerwonego i odrobinę zakwasu, ale nasi przodkowie mieli na to inne metody. Do jego zakwaszania używali sfermentowanej ćwikły, której wielkie ilości przechowywano w każdym domu w drewnianych beczkach.

Spożycie tej zupy dla rozmaitych korzyści zdrowotnych, które miała zapewniać, to tradycja, która na terenach Polski sięga wielu wieków wstecz. Zygmunt Gloger podaje, że barszcz uważany był za najlepsze lekarstwo na różnorodne dolegliwości żołądkowe, a także środek wzmagający apetyt. Używano go także do zbijania gorączki, a nawet do płukania gardła w przypadku infekcji. Szeroką sławę zdobył sobie jednak przede wszystkim jako znakomite antidotum na nadużycie alkoholu.

Co jest zdrowego w barszczu?

Okazuje się, że nasi przodkowie, choć pozbawieni dostępnej nam dziś wiedzy medycznej, trafnie obserwowali efekty spożycia konkretnych potraw na organizm. W przypadku barszczu potwierdzają to współczesne badania – zarówno te związane z antocyjanami, którym buraki zawdzięczają swój kolor, jak i dotyczące wpływu na zdrowie bakterii, dzięki którym powstaje zakwas buraczany.

Okazuje się, że sok z buraka może obniżać zbyt wysokie ciśnienie krwi, a wiele zawartych w nim składników pobudza system immunologiczny organizmu do walki z chorobami. Zawarte w kwasie bakterie kwasu mlekowego wspomagają florę bakteryjną jelit człowieka, niezbędną do prawidłowego trawienia. Jak widać, nie tylko kwas, ale i sam sok posiada właściwości lecznicze. Wynika z tego, że koncentrat barszczu czerwonego z powodzeniem może być użyty do doprawienia tej zdrowej potrawy, pod warunkiem, że jest wysokiej jakości i nie zawiera konserwantów.

Jak zrobić zdrowy barszcz?

Przede wszystkim – nie z torebki! Błyskawiczne produkty w proszku nie dostarczą nam żadnego z potrzebnych składników, zawartych w soku z buraków, kwasie czy naturalnym koncentracie barszczu czerwonego. Gotowanie barszczu czerwonego od podstaw tylko z pozoru wydaje się skomplikowane.

Podstawą powinien być wywar – w niektórych wersjach mięsny, z kości lub rybny, a dla obniżenia kaloryczności i poprawienia strawności można zrobić go z samych warzyw. Osobno gotuje się wywar z buraków z przyprawami takimi, jak pieprz, sól, ziele angielskie czy majeranek, a potem łączy oba wywary. Zamiast wywaru z buraków można dodać też sok lub koncentrat z wodą. Pod koniec gotowania dodajemy zakwas w ilości, jaka zadowoli nasze kubki smakowe. Warto to zrobić już po zdjęciu zupy z gazu, aby zachować jak najwięcej cennych bakterii.

Koncentrat barszczu czerwonego kupisz w sklepie Vitapol

Marcelina@mastermedia.info.pl

No Comments

Leave A Comment